Prairiebeplanting

 

Sinds een aantal jaren ben ik gefascineerd door prairiebeplanting. Een prairiebeplanting laat zich het best omschrijven als een kleurrijk geheel van vaste planten en siergrassen, ogenschijnlijk willekeurig door elkaar geplant, die het hele jaar door verschillende aspecten biedt. Het geheel doet naturalistisch aan en doet denken aan een bloemenweide. Eigenlijk spreek ik daarom het liefst van naturalistische beplanting.
Het uitgangspunt is een onderhoudsvriendelijk beplantingssysteem waarbij een natuurlijk evenwicht ontstaat tussen vaste planten en grassen.

In 2013 heb ik de cursus ‘Perennial meadows’ gevolgd van de Britse tuinontwerper/auteur van tuinboeken Michael King. Michael spreekt van een perennial meadow in plaats van een prairietuin, maar het principe is hetzelfde.

Een tuin met prairiebeplanting

  • heeft een hoge belevingswaarde
  • trekt veel vlinders, bijen en andere insecten aan
  • heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig
  • hoeft niet bemest te worden
  • kan 2 maanden zonder beregening
  • is onderhoudsvriendelijk; ten opzichte van een traditionele border wordt het onderhoud met 2/3 verminderd.

     

    Inmiddels heb ik een aantal tuinen met prairiebeplanting ontworpen.

Prairiebeplanting kan heel bont zijn, maar ook heel rustig in pasteltinten zoals te zien is op de foto’s.

De foto’s zijn genomen bij het huis ‘Achter de Duinen’ en in de tuin van de familie
van der Lei/van der Heide.

Renee Koen heeft voor de tuin van onze zorgwoning ‘Het Huis achter de Duinen’ geheel belangeloos een prachtig ontwerp gemaakt. Beleving speelt hierin een belangrijke rol. Als beginnende stichting vraag je ook om een flexibele houding omdat niet alles in 1 keer gerealiseerd kan worden. Dit alles hebben wij gevonden in De Tuinen van Renee Koen. De prairietuin die zij heeft voorgesteld bloeit vanaf het voorjaar tot laat in de herfst en de prachtige grassoorten geven ook ‘s winters een prachtige ambiance aan onze tuin. Van idee naar tekening tot realisatie is Renee bevlogen en betrokken en kunnen wij haar aanbevelen.
Bart van Rixel, bestuursvoorzitter Stichting Achter De Duinen.

Beste Renee,

In het voorjaar heb jij voor ons een prachtige prairieborder ontworpen. Wij zijn heel blij met het ontwerp en de uitwerking. De gehele zomer en zelfs een gedeelte van de herfst hebben wij genoten van de mooie beplanting. Hoewel de zomer vrij droog was, hoefden we de border maar weinig te besproeien. Prettig is dat er weinig onkruid groeit en gemakkelijk te verwijderen is tussen het lavasteen. Voor ons een hofje van Eden!
Familie van der Lei/van der Heide, Heemskerk