Kleurrijke natuurlijk familietuin in Castricum.

Zoveel mogelijk groen en heel veel kleur.

Ook hoefde het allemaal niet zo netjes. Het moest vooral natuurlijk ogen!

Verder stonden er op het wensenlijstje van de eigenaren van deze nieuwbouwvilla in Castricum een moestuin, plek voor de trampoline en een vijver.

Om het natuurlijke effect te versterken, is er gekozen voor een organische vormgeving en zijn de borderranden bewust niet afgewerkt. Planten mogen zich uitzaaien en het gazon hoeft gelukkig ook geen biljartlaken te zijn. Dit laatste is veel beter voor het dierenleven!

Aansluitend aan de eetkamer bevindt zich een terras met flagstones. Een blauwe regen slingert zich omhoog langs de stoere zwarte metalen pergola.

De bewoners twijfelden aanvankelijk over de border die dit terras omzoomt. Gelukkig kon ik ze overtuigen deze border toch aan te laten leggen. De border zorgt voor extra intimiteit en diepte van de tuin.

Omdat we in Nederland het grootste deel van het jaar binnen zitten, heb ik de vijver zo ontworpen dat er vanuit de serre direct zicht op de vijver is. De andere kant van de vijver grenst aan een verhoogde vlonder. Tijdens de zomermaanden kan er vanaf het vlonderterras genoten worden van het vijverleven.

Als de kinderen te groot zijn voor de trampoline, komt er op deze plek nog een mooie loofboom met transparante kroon.

Een berk, krentenboom, esdoorn en een gleditsia zijn nu al aangeplant.

In het oorspronkelijke ontwerp was ook wat halfverharding, maar tijdens de aanleg werd besloten het gazon door te trekken. Aan de zijkant van het huis is een plek gekomen voor de moestuin met lei-fruitbomen

Fijn om te horen dat de eigenaren heel blij zijn met de tuin!

Ontwerp: De Tuinen van Renee Koen
Aanleg: John Rutger Tuinen