TUIN MET PAD VAN CORTENSTAAL IN BROEK OP LANGEDIJK

“Beslist geen 13 in een dozijn tuin, geen grijs en ook niet dat geijkte”. Dat waren de eerste woorden die de opdrachtgeefster uitsprak. Dat de tuin ook bloemrijk moest worden, werd mij duidelijk toen ik de smaakvolle en kleurrijke woonkamer betrad.

De van oorsprong voornamelijk versteende achtertuin is getransformeerd in een kleurrijke oase. In het oorspronkelijke ontwerp had ik de veranda een stuk kleiner ontworpen, maar de bewoners stonden erop dat de veranda beslist groter moest. Doordat de terrassen rondom omgeven zijn door beplanting, oogt de tuin toch heel groen. Een gouden regen en oude knotwilg werden behouden.

De kleur van de gevelstenen inspireerde mij om cortenstaal in de tuin toe te passen. Dit materiaal is zeer duurzaam. Het wordt voor het merendeel toegepast als borderrand, pot of schaal. Ik besloot het nu ook eens toe te passen als pad. Aansluitend aan de achterdeuren loopt in het verlengde een lang pad van dit materiaal. Langs dit pad ligt het verhoogde vlonderterras met overkapping. Aan de andere kant van het pad ligt een dieper gelegen zonneterras. Via een trap van eveneens cortenstaal wordt de vlonder aan het water bereikt.

Behalve de achtertuin zijn ook de voor- en zijtuin aangepakt. Deze zijn in dezelfde stijl ontworpen. De beplanting is contrastrijk en ‘botst’ hier en daar, zoals bijvoorbeeld de oranjekleurige helenium ‘Moerheim Beauty’ met de magentaroze geranium ‘Anne Thomson’. De tuin is inmiddels 3 jaar oud en de eigenaren genieten met volle teugen.

Foto’s: Renee Koen
Aanleg: Hoveniersbedrijf De Hondsdraf

Terug naar het overzicht