Zij wilde ronde vormen en transparante, weelderige beplanting. Zijn voorkeur ging uit naar een stoere tuin met rechte vormen. Al inventariserend kwam ik op het volgende concept: ‘de contrast ‘ tuin.
Het overige wensenlijstje bestond o.a. uit meerdere zitplekken en behalve de achtertuin, moest ook de voortuin in dezelfde stijl aangepakt worden.
De tuin die ik aantrof had neutrale grijze bestrating. De opdrachtgevers wilden aanvankelijk nieuwe bestrating, maar ik kon ze ervan overtuigen de oude bestrating schoon te maken en her te gebruiken.
Alle drie de terrassen zijn voor een deel met de rechte tegels bestraat, de ronde vorm werd verkregen door een deel van de bestrating te breken en als flagstones te verwerken in castle grind, afgekaderd door een strip cortenstaal.
Om zoveel mogelijk groen toe te kunnen passen, zijn er nog twee bankjes gemaakt van de resterende bestrating. Deze nemen slechts weinig ruimte in beslag.
Het concept ‘ contrast ‘ is ook doorgevoerd in de beplanting.
Grassen zoals bijvoorbeeld het zachte en fijne stipa versus phlomis russeliana met grof en groot blad.
De cortenstalen pergola’s in de achtertuin vormen een venster naar het achtergelegen leengroen van de openbare ruimte en zijn precies in de lijn van de openslaande deuren geplaatst.
Het middelste deel van de schutting van gevlochten kastanjehout bestaat uit een raster met een spiegel en hedera. Op de spiegel is een sticker geplakt die voor mensen nauwelijks zichtbaar is, maar wel voor vogels. Heel belangrijk, anders zouden ze er tegenaan kunnen vliegen. In het midden van de grote border is een krentenboompje geplant om vogels aan te trekken.
De hederahaag aan de rechterkant van de tuin mocht gelukkig blijven!
De laatste twee foto’s zijn van de voortuin.
Foto’s: opdrachtgever en Renee Koen
Aanleg: John Rutger Tuinen