Tuintips

Juni

Tuintips per maand – Juni

Heerlijk, het is zomer!

De beplanting groeit als kool! Behalve gewenste planten, kunnen er ook plantjes in de border verschijnen die je er liever niet in wilt hebben. Het is beter om deze er met de hand uit te halen. Door te schoffelen, verstoor je namelijk het bodemleven in je border.

Je kunt ook even wachten met wieden, soms heeft de natuur mooie en onverwachte kadootjes voor je in petto!  Deze maand snoei je uitgeboeide heesters zoals een sering terug. Snoei direct na de bloei  terug tot een onderliggend zijtakje. De scheut die zich daaruit ontwikkelt, zal volgend jaar weer bloemen dragen. Op deze manier blijft de heester ook mooi compact. Iets wat je zeker wenst, als je tuin niet zo groot is.

Vaste planten zoals phlox, monnikskap en sedum kun je toppen voor een latere bloei. Je kunt ook een gedeelte van de plant toppen. Op deze manier heb je nu wel wat minder bloemen, maar geniet je er ook langer van.

Zie je ergens een luisje verschijnen? Gebruik NOOIT gif in de tuin. Soms kan een harde waterstraal al wonderen doen. Blijven de beestjes toch aanwezig? Een eenvoudig huismiddeltje van een klein beetje spiritus met groene zeep en water doet ook wonderen. Bedenk dat als planten ziek worden het waarschijnlijk is dat de plant niet op de juiste standplaats staat.

Kuipplanten geef je nu dagelijks water. Het verwijderen van de oude bloemen, zal de groei van nieuwe bloemen stimuleren.

Zet Verbena bonariensis (IJzerhard) in je tuin. Vlinders zullen je er dankbaar om zijn en de plant heeft nauwelijks ruimte nodig. Verbena bonariensis wil wel graag een plekje in de zon.

Bij droog weer voorzie je de borders van water. Behalve bij nieuwe aanplant is het beter 1 keer per week flink te sproeien dan iedere dag een beetje. De planten worden daar namelijk lui van. Als je minder sproeit, zullen ze dieper wortelen op zoek naar water!

Deze maand kun je ook nog buiten 1-jarigen zaaien. 6 weken later kun je genieten van de bloemen!

Tip: zaai mengsels waar bijen en hommels nectar uit kunnen halen!

Laat je gegevens achter, dan neem ik contact met je op.