Tuintips

Oktober

Tuintips per maand – Oktober

De herfst heeft haar intrede gedaan. De beplanting in de tuin is nu in rust en dat betekent dat je niet veel meer hoeft te doen in de tuin.

Mooie, vlammende kleuren kunnen zorgen voor een boeiend samenspel in de tuin. Een mooie compacte heester voor de wat kleinere tuin is bijvoorbeeld de kardinaalsmuts (Euonymus alatus ‘compactus’). Oogt deze in de zomer wat saai, deze maand speelt deze heester de hoofdrol met knalrood blad!

De tuin winterklaar maken, dat doen we eigenlijk niet meer. Wat zijn dan wel klussen die je deze maand kunt doen?

Afgevallen blad is niet goed voor het gazon. Als er teveel blad op ligt, verstikt het gras en gaat het rotten. Het afgevallen blad kun je verdelen over de border. Het beschermt de vaste planten in de winter, verteert langzaam en zorgt ervoor dat de structuur van de bodem verbetert. Ook biedt het afgevallen blad een schuilplaats voor veel diertjes!

Heb je een vijver in de tuin? Ook hier is het zaak blad te verwijderen. Als je dit niet doet, dan gaat het blad rotten. Eventueel kun je in deze periode een net over de vijver spannen.

Laat uitgeboeide stengels van vaste planten en siergrassen staan. Ze vormen een prachtig silhouet met een laagje rijp in de winter!

En vergeet niet om het tuinseizoen te verlengen door nu bollen aan te planten! Hierbij heb je de keuze uit bollen die je elk jaar uit de grond moet halen en uit verwilderingsbollen. Deze laatste kun je gewoon in de grond laten zitten en zullen zichzelf vermeerderen. Een voorbeeld van verwilderingsbollen zijn sneeuwklokjes, krokussen en narcissen.

Laat je gegevens achter, dan neem ik contact met je op.