Tuintips

Mei

Tuintips per maand – Mei

Het voorjaar is in volle gang! Inmiddels zijn de narcissen uitgebloeid. Het loof van narcissen en andere verwilderingsbollen laat je het best helemaal afsterven. Bollen die vanaf mei staan te pronken in de border, zijn de alliums (uienbollen). In tegenstelling tot het loof van andere bollen, mag je bij deze lelijk geworden loof wel afknippen.

Deze maand is het genieten van Wisteria (Blauwe regen). Wil je een Blauwe regen voor je tuin aanschaffen? Denk er dan aan om altijd een bloeiend exemplaar te kopen! Doe je dat niet, dan heb je namelijk grote kans op een zaailing en kan het jaren duren voordat je Blauwe regen bloeit.

In mei mag je ook taxushagen, beukenhagen en klimop snoeien. Let er wel even op of er geen vogelnestje in zit!
Heb je buxus in de tuin? Voor eind mei mag deze een snoeibeurt hebben. Doe dat wel als het bewolkt is! Is de buxus eenmaal aangetast door de buxusmot? Vervang deze dan niet door een nieuwe buxus, maar vervang deze voor iets anders, bijvoorbeeld door de groenblijvende ilex crenata.

Afhankelijk van de groei, kan het gazon nu ook weer 1 tot 2 keer gemaaid worden.

Vaste planten die later in het seizoen hoog worden, kun je nu het beste voorzien van een steuntje. Mei is ook de tijd om eventuele nieuwe waterplanten aan te kopen. Deze zijn vanaf nu weer volop verkrijgbaar in de tuincentra.

Na ijsheiligen (half mei) is de kans op nachtvorst voorbij en kun je naar hartenlust je potten opfleuren met 1-jarigen. Als je 1-jarigen hebt voorgezaaid, dan kun je deze nu in de border zetten. Leuke 1-jarigen voor de border die je kant en klaar kunt kopen, zijn bijvoorbeeld Cleome (kattesnor) en Nicotiana (Siertabak).

Laat je gegevens achter, dan neem ik contact met je op.