Skip to main content

Tuintips

Maart

Tuintips per maand – Maart

Nu de bollen met hun neusjes boven de grond gaan steken, mag je de vaste planten en niet groenblijvende siergrassen terugknippen tot 10 cm. Zijn je siergrassen te groot geworden? Dan mag je deze nu delen.  Knip al het afgestorven materiaal in fijne stukjes en verdeel dat over je border. Vogels kunnen de plantenresten gebruiken als nestmateriaal.

Heesters zoals de vlinderstruik en de lavatera mag je ook helemaal terugknippen tot ongeveer 25 cm.  Op deze manier blijft de  struik compact. Ook rozen mogen deze maand gesnoeid worden. Maart is tevens een goede maand om rozen te planten.

Clematissen die in de (na)zomer bloeien, mag je nu ook terugknippen tot 20 cm. Dit zijn de clematissen uit snoeigroep 3 (clematis florida, clematis viticella, clematis tangutica, clematis orientalis, clematis texensis, clematis ‘Comtesse de Bouchard’, clematis ‘Ville de Lyon’ , clematis recta en clematis integrifolia.)

In de maand maart zijn er nog heesters, hagen en bomen met kluit te koop. Dit is voordeliger in aanschaf dan in potten!

Andere klussen voor de maand maart zijn het schoonmaken van je buitenmeubels en je terrassen. Gebruik voor je tegels en vlonder liever geen agressieve middelen of de hogedrukspuit. Gebruik zachte groene zeep en/of azijn.

Heb je in het najaar geen bollen gepoot? Geen nood, bij bloemisten en tuincentra worden nu volop bollen in pot aangeboden. Bollen zoals crocussen, blauwe druifjes en narcissen bijvoorbeeld kun je gewoon laten zitten n de grond. Volgend jaar zullen deze weer terugkomen!

Pas op met het aanplanten van eenjarigen. Deze plantjes zijn kwetsbaar voor nachtvorst!  Fleur je potten liever op met viooltjes en bollen.

Laat je gegevens achter, dan neem ik contact met je op.